Lloyds ukida 15.000 radnih mesta

Bez autora
Jul 04 2011

Britanska banka Lloyds objavila je da će ukinuti 15.000 radnih mesta u sklopu nastojanja da efikasnije organizuje poslovanje u grupi i osigura uštedu 1,5 milijardi funti godišnje u periodu do 2014. godine. Većina radnih mesta biće ukinuta na srednjim nivoima uprave, u logističkim poslovima, odnosno informatično-tehnoloških odeljenjima, opštim službama, pravnim, poreznim i analitičkim odeljenjima, a ne u mreži maloprodajnih poslovnica.Takođe, bankarska grupa Lloyd odlučila je da se povuče i iz 30 zemalja u kojima trenutno posluje, čime se nastavlja proces odlaska britanskih banaka sa stranih tržišta.

Lloyds ukida 15.000 radnih mestaBritanska banka Lloyds objavila je da će ukinuti 15.000 radnih mesta u sklopu nastojanja da efikasnije organizuje poslovanje u grupi i osigura uštedu 1,5 milijardi funti godišnje u periodu do 2014. godine.

Većina radnih mesta biće ukinuta na srednjim nivoima uprave, u logističkim poslovima, odnosno informatično-tehnoloških odeljenjima, opštim službama, pravnim, poreznim i analitičkim odeljenjima, a ne u mreži maloprodajnih poslovnica.

Takođe, bankarska grupa Lloyd odlučila je da se povuče i iz 30 zemalja u kojima trenutno posluje, čime se nastavlja proces odlaska britanskih banaka sa stranih tržišta.

"Lloyd" će ostati prisutan u oko deset zemalja van Velike Britanije kako bi ponudio usluge upravljanja imovinom i sarađivao s britanskim firmama koje posluju u tim zemljama.

Banka je 2008. i 2009. zabeležila ogromne gubitke zbog rasta nenaplativih zajmova nakon preuzimanja banke HBOS 2008., koju su teško opteretila rizična ulaganja u imovinu.

Osim ove banke do sada su se povukle i tri vodeće britanske bankarske grupe, HSBC Holdings, Barclays i Royal Bank of Scotland Group.

Pre ekonomske krize, te grupe su ekspanzivno širile svoje poslovanje širom sveta kako bi prikupljale depozite i davale kredite u rastućim ekonomijama. Takvo agresivno širenje često je ostvarivano bez osmišljene strategije što je jedan od razloga pada britanskog bankarskog sektora. Danas te bankarske grupe povlače svoje poslovanje zbog velikih pogoršanja kreditnih uslova i nemogućnosti savladavanja tolikog broja lokalnih tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik